Cartiere.RO - Informeaza-te ...-> Locuri de Munca, Harti Online, Informatii Transport, Harta RATB, Auto, Dictionar DEX, Sanatate, Live Webcam

Carte Telefoane Romtelecom

Judetul
Tipul de client
Numele si prenumele /
Den. soc.(fara diacritice)
Strada
Nr
 

Dictionar explicativ roman DEX online

 
Trimis de gelusi la 12 Decembrie, 2006 - 15:11.

ISTORIC

       Denumita în multe scrieri “Orasul de pe Milcov“, râul pe care voievodul Stefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova si Tara Româneasca în anul 1482, localitatea a intrat în constiinta oamenilor drept “orasul Unirii”.


       Toponomia orasului Focsani se trage de la numele familiei Focsa “moldoveni buni si drepti din vremea lui Stefan cel Mare”.


       Desi atestat documentar din secolul al XVI- lea (30 ianuarie 1575 când, Alexandru Voda din Tara Româneasca arata, într-un document, ca a fost lovit “cu înselaciune pe la Focsani de Ioan Voda”), asezarea de pe Milcov este mult mai veche. Sapaturile arheologice efectuate în anul 1977 în sudul Focsaniului atesta ca vatra actuala a orasului a fost locuita înca din neolitic, obiectele descoperite apartinând culturii Cris (cca. 5000 i. Hr.).

Au mai fost descoperite un tezaur dacic din secolul III – II i. Hr., un tezaur de monede imperiale romane, alte marturii ale culturii materiale care au apartinut carpilor si sarmatilor din sec. II - III e.n.


       Pâna la începutul sec. al XVII- lea, Focsaniul era consemnat ca sat, iar dupa anii 1615-1620 se mentioneaza denumirea de târg, devenind cu timpul cea mai importanta asezare între Trotus si Râmnicul Sarat, aflându-se la confluenta drumurilor comerciale ce unesc Tara Româneasca cu tarile din vestul si estul Europei.
       Un moment important în istoria Focsaniului îl constituie perioada Unirii de la 1859, orasul legându-si numele de acest act national pentru totdeauna. La Focsani a functionat, între anii 1859 si 1862, Comisia Centrala însarcinata cu elaborarea legilor comune celor doua Principate, Curtea de Casatie pentru doua Prefecturi (Putna si Râmnicul Sarat), doua tribunale, doua politii, doua sectii ale municipalitatii. În anul 1862 se realizeaza unirea celor doua parti ale orasului prin decretul de unificare din 6 iulie 1862 semnat de Alexandru Ioan Cuza, Focsaniul devenind resedinta judetului Putna.
       Perioada dintre Unire si câstigarea independentei cunoaste o mare înflorire. În 1866 se construieste Gimnaziul, astazi Colegiul National Unirea, în anul 1867 Spitalul judetean si comunal, în anul 1873 Gradina Publica.
       Sfârsitul sec. al XIX- lea si începutul secolului al XX- lea cunoaste aceeasi dezvoltare înfloritoare astfel ca, se înfiinteaza Societatea Filarmonica denumita simbolic “Doina Vrancei” (1907), Biblioteca Publica (1912), Teatrul “Mr. Gh. Pastia” inaugurat în 1913, Palatul de Justitie.
       La 8 septembrie 1917 se semneaza, la Focsani, armistitiul între reprezentantii Armatei Române si cei ai Puterii Centrale.
       Între cele doua razboaie mondiale se continua procesul de dezvoltare a orasului Focsani prin construirea unei uzine electrice, Ateneului Popular, cladirea Bancii Nationale, Palatul Telefoanelor; se îmbunatateste reteaua de alimentare cu apa si reteaua stradala, se construieste Mausoleul Eroilor între anii 1924 - 1926, Monumentul Eroilor Regimentului 10 Dorobanti (1930 ).
       Dupa anul 1950, se înregistreaza un rapid proces de industrializare cu implicatii directe în procesul de crestere economica, migrarea populatiei catre mediul urban si, implicit, în structura urbana a localitatii:

 • apar primele cartiere de blocuri de locuinte (Cartierul Gara, Cartierul Sud, Cartierul Bahne, zona de centru a orasului)

 • se prefigureaza zona industriala care se va dezvolta treptat

 • s-au construit Fabrica de Confectii (azi S.C. INCOM S.A.), Combinatul de prelucrare a lemnului (S.C. MOPAF S.A.), Întreprinderea de scule si elemente hidraulice (S.C. ROMSEH S.A.), Întreprinderea de aparataj electric (S.C. INSTAELECTRIC S.A.), întreprinderi de producere, prelucrare si valorificare a vinului (S.C. VINICOLA, S.C.VINCON S.A.), Intreprinderea de prelucrare mase plastice (UNIPLAST), Intreprinderea de vase emailate (VEF), Intreprinderea metalurgica (METANEF), unitati apartinând industriei usoare (S.C. HEIM-MILCOV S.A., FILATURA, EFECTOFIL), precum si întreprinderi din industria alimentara (prelucrarea laptelui, valorificarea carnii, valorificarea legumelor si fructelor)
       Orasul Focsani a devenit municipiu, resedinta a judetului Vrancea, odata cu noua împartire administrativ - teritoriala a României din anul 1968.

 

Asezare Geograficã

       Municipiul Focsani se afla la intersectia cailor de comunicatie rutiera si feroviara europene, fiind strabatut de coridorul feroviar nr. 9 (Helsinki - Moscova - Chisinau - Bucuresti - Plodviv) si poate beneficia de propunerea de extindere a coridorului rutier nr. 1 (Talin - Varsovia - Cernauti - Bucuresti).
       Este încadrat geografic la intersectia latitudinii nordice de 45 grade si 42 min. cu longitudinea estica de 26 grade si 13 min., strajuind partea sud- estica a Carpatilor de curbura, la contactul dintre Câmpia Siretului inferior si dealurile subcarpatice ce culmineaza cu Magura Odobestilor (1001 m).
       Municipiul Focsani are o suprafata de 4815 ha., ceea ce reprezinta 1% din suprafata judetului Vrancea, fiind o localitate de dimensiune medie.


SUPRAFATA
TOTAL din care:

Ha
4.815
Intravilan1.645
Extravilan3.170
Mandresti Moldova43
Mandresti Munteni62


       Reteaua de comunicatii este dispusa radial, accesul în oras facându-se prin sase porti de intrare:
 • dinspre sud pe E85 (DN2) din directia Bucuresti - Buzau prin Bariera Bucuresti;
 • dinspre est, pe DJ 204 din directia Braila - Galati prin Bariera Brailei si Galati;
 • dinspre est, pe DJ 204D din directia Suraia prin Bariera Galati – Suraia;
 • dinspre nord, pe E85 din directia Suceava – Bacau - Marasesti sau Iasi - Vaslui - Tecuci prin Bariera Marasesti si pe DJ 204E si DJ 209 din directia Petresti si Vânatori;
 • dinspre vest, pe DN 2D prin Bariera Drumul Vrancei - Odobesti din directia Târgul Secuiesc – Vidra – Bolotesti – Drumul Vrancei sau pe DJ 205C din directia Vidra- Bolotesti – Odobesti – Focsani;
 • dinspre sud, pe DC 141 prin Bariera Cotesti din directia comunei Cîmpineanca

 

Relief

       Fiind situat pe magistrala feroviara Bucuresti - Ploiesti - Bacau - Suceava si pe cea rutiera Bucuresti - Buzau- Suceava pe E 85 (DN 2), flancat de râurile Putna, spre rasarit la o distanta de 7 km., si Milcovul, spre miazazi la o distanta de 2 km., orasul Focsani se situeaza în câmpia joasa a Siretului Inferior la o altitudine de 50- 55 m deasupra marii, câmpie ce se întinde de la linia Marasesti, Vînatori, Tataranu, Ciorasti pâna la albia Siretului.    Riscuri naturale

       Teritoriul judetului Vrancea corespunde celei mai active zone seismice din tara noastra. Raspândirea focarelor de cutremure pune în evidenta existenta a doua zone:


 • prima: trunchiul Vrîncioaia-Tulnici- Soveja, unde se produc cutremure la adâncimi între 80-160 km., legat de curbura arcului carpatic.
 • a doua: în regiunea de câmpie între Râmnicul Sarat, Marasesti si Tecuci cu cutremure mai putin adânci.

       Seismele, cu epicentru în Vrancea, au origine tectonica, fiind provocate de deplasarile blocurilor scoartei sau alte parti superioare ale învelisului, în lungul unor falii formate anterior sau în lungul unora foarte adânci. Cutremure devastatoare, cu magnitudinea cuprinsa între 7 si 8 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în 8 octombrie 1620, 9 august 1679, 12 iunie 1701, 13 mai 1738, 6 aprilie 1790, 26 octombrie 1802, 1829, 28 ianuarie 1838. În secolul al XX- lea, cele mai semnificative evenimente au avut loc la 25 mai 1925, 10 noiembrie 1940 care, a distrus aproape în întregime orasul Panciu având magnitudinea de 7,4 grade, 4 martie 1977 cu magnitudinea de 7,2 grade, 30 august 1986 cu magnitudinea de 7 grade, 30 si 31 mai 1990 cu magnitudinea de 6,9 respectiv 6,4 grade.

       Numarul cutremurelor cu magnitudine egala sau mai mare de 3 grade înregistrate în judetul Vrancea pe ultimii trei ani se prezinta astfel:

 • în anul 1998, s-au înregistrat 19 cutremure din care, cel mai mare s-a produs la data de 28 aprilie cu magnitudinea de 5 grade;
 • în anul 1999, s-au înregistrat 33 cutremure din care, cele mai puternice s- au produs la data de 28 aprilie cu magnitudinea de 5,3 grade, la data de 8 si 14 noiembrie cu magnitudinea de 4,6 grade;
 • în anul 2000, s- au înregistrat 23 cutremure din care, cel mai mare s- a produs la data de 6 aprilie, cu magnitudinea de 5 grade.

       Analiza factorilor de risc la nivelul municipiului Focsani trebuie sa tina cont în mod prioritar de faptul ca cea mai importanta zona seismica din România se afla în zona Vrancea.

 

Climã

      Pe teritoriul municipiului Focsani, clima este temperat continentala, influentata de adapostul Carpatilor de curbura, cu variatii mari de temperatura.

      Temperatura medie este de cca. 9 ° Celsius, maxima absoluta înregistrata fiind de +42,3 °C (iulie 1990), iar minima absoluta de -33,7 °C (februarie 1987).

      Volumul precipitatiilor depaseste 400 mm, lunile cele mai ploioase fiind mai- iunie, iar cele mai secetoase decembrie- februarie.

      Numarul zilelor cu ninsoare este de cca. 20 pe an.

      Vânturile dominante în toate anotimpurile bat dinspre nord- est, iar vânturile calde, mai rare, dinspre sud, sud-est.

 

POPULATIA

      Municipiul Focsani are o populatie de 98.979 locuitori, înregistrata la recensamântul din 1998, în componenta acestuia fiind încorporata si fosta comuna suburbana Mândresti.

      Locuitorii municipiului Focsani reprezinta 0,4% din populatia tarii, 3,3% din populatia regiunii Sud-Est si 25,27 % din populatia judetului Vrancea. Desi este considerat un oras cu o populatie medie, analizând din punct de vedere a densitatii, municipiul Focsani se încadreaza printre orasele cu o densitate bruta de 20,556 locuitori pe ha.

FORTA DE MUNCA

      Resursele de munca, în municipiul Focsani, au înregistrat, în ansamblul economico-social, mutatii generate de factorii specifici perioadei de tranzitie cum ar fi: schimbari profesionale si structurale ale economiei de piata, privatizarea, somajul.
Populatia stabila, de 18 ani si peste, înregistrata la 1 ianuarie 2001, în municipiul Focsani este de 67.096 persoane.
În anul 2001, numarul somerilor în municipiul Focsani este de 2.107, acestia reprezentând 3,14% din populatia stabila aflata la vârsta de munca.

 • Industria

       In anii de dupa revolutie productia industriala a cunoscut profunde modificari structurale, astfel încât in anul 2000 productia preponderenta o constituie confectiile textile care fata de anul 1990 a crescut cu 46 % , iar fata de anul 1996 de circa 4 ori in detrimentul celorlalte ramuri ale industriei respectiv productia vinului pentru consum, prelucrarea produselor agroalimentare, mobilier din lemn, tricotaje din lâna si bumbac, etc.


• Agricultura

       Agricultura este slab reprezentativa, fiind concretizata in cresterea animalelor si a culturilor mici, in cartierul Mîndresti.


• Comert, servicii

       Comertul si prestarile de servicii detin o pondere însemnata in activitatea municipiului.
       Municipiul Focsani dispune de patru hoteluri din care, unul cotat cu trei stele, doua cu doua stele, unul cu o stea si o pensiune de doua stele.


Denumirea unitatii de cazare

Gradul unitatii
Hotel Unirea
*
Hotel Vrancea
**
Hotel Solar
**
Hotel Sorste
***
Pensiunea Dana
**

 

• Sistemul financiar - bancar

       La nivelul municipiului sunt 8 institutii bancare:


Denumirea bãncii

Adresã
Banca Comerciala RomânaStr.Cuza Voda nr.1
Banca Româna pentru DezvoltareStr. Republicii nr. 66
Banca TransilvaniaStr.Mihail Kogalniceanu nr. 1
Banc PostStr.Stefan cel Mare nr. 43
Banca Agricola – RaiffeisenStr. Mihail Kogalniceanu nr. 3
Banca Comerciala “Ion Tiriac”B-dul Garii nr. 11
FinansbankStr. Republicii nr. 77
Casa de Economii si ConsemnatiuniStr. Alexandru Vlahuta

 

• Educatie

       Situatia retelei de învatamânt în municipiul Focsani, privita în dinamica, este urmatoarea:


INDICATORI

1998
1999
2000
1. Unitati de învatamânt715449
2. Elevi27.45625.80322.675
3. Cadre didactice1.6651.6401.492
4. Numar copii la cadru didactic16,5015,7415,20
5. Laboratoare scolare868787
6. Ateliere scoala103110110
7. Sali de sport161616
8. Cabinete speciale(scoala de surzi)  15

 

• Sanatate

       Începând cu data de 1 ianuarie 1999 si în conformitate cu Legea nr. 100 din 1998 si a Legii nr. 145 din 1997, au luat fiinta, ca unitatii distincte, Directia de Sanatate Publica a judetului Vrancea si Casa de Asigurari de Sanatate a judetului Vrancea.

       Din anul 1999 (semestrul II), Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate cofinanteaza patru programe nationale de sanatate, acestea fiind:

 • sanatatea mintala si profilaxie psihosociala
 • preventie în patologia nefrologica, dializa renala si transplant renal.
 • prevenire si control în patologia oncologica
 • prevenire si control în diabetologie si alte boli de nutritie.
       Municipiul Focsani concentreaza cea mai mare parte a dotarilor pentru sanatate si asistenta sociala ale judetului (peste 50%), oferind servicii diversificate.
       S-a finalizat si amenajat statia de dializa care asigura derularea programului nr. 15 a Ministerului Sanatatii de prevenire în patologia nefrologica, dialize si transplant renal (septembrie 1998).
       S-a amenajat si dotat Camera de primire urgente a Spitalului Judetean Focsani.
       S-a marit capacitatea Serviciului judetean de Ambulanta prin dotarea acesteia cu o ambulanta FIAT DUCATO pe lânga cele 4 existente.

       S-au înfiintat noi unitati medicale cum ar fi:
 • Centru de Diabet judetean
 • Centru de Diagnostic si Tratament al Vârstnicului
 • Statia de Hemodializa
 • Clinica de Zi pentru Copii Infestati cu HIV.
 • Compartimentul de Tomografie computerizata în cadrul sectiei de radiologie a Spitalului judetean Vrancea .
 • Centru de Transfuzie Sanguina dotat la ultimile standarde europene.
       S-au încheiat contracte de comodat cu medici din ambulatoriu pentru înfiintarea cabinetelor medicale, pentru un numar de 283 de cabinete medicale.

• Asistenta sociala

       Problematica sociala a comunitatii municipiului Focsani, asigurarea unui trai decent si un viitor generatiilor urmatoare trebuie sa implice actiunea autoritatilor locale pentru asigurarea conditiilor normale de dezvoltare sanatoasa a comunitatii, cresterea calitatii vietii.
       Prin crearea unui cadru legislativ în perioada 1998-2000 au fost acordate ajutoare materiale si banesti prin Directia de Munca si Solidaritate Sociala.
       Efectul tranzitiei socio-economic înregistrat în România dupa 1990 a dezechilibrat întregul sistem socio-familial prin aparitia unor probleme pentru care populatia nu a fost pregatita, accentuându-se necesitatea aparitiei unui control social la nivel national si comunitar prin crearea de institutii specifice.
       La nivelul municipiului Focsani functioneaza o Cantina de ajutor social care asigura hrana calda pentru circa 240 asistati , familii nevoiase, case de copii pentru protectia copiilor aflati in dificultate.
       În conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001, se acorda ajutor social pentru aprox. 250 de persoane cu venituri mici si ajutor banesc pentru încalzirea locuintei, pentru circa 6.000 familii pe luna, pe perioada de iarna (noiembrie- martie).


• Cultura


       În municipiul Focsani, municipiu cu traditii în domeniul culturii, îsi desfasoara activitatea o serie de institutii culturale care au drept scop culturalizarea maselor, asigurarea petrecerii timpului liber al cetatenilor. La nivelul municipiului functioneaza: 2 case de cultura, 1 teatru , 2 ansambluri folclorice, 25 biblioteci, 1 biblioteca publica, 2 cinematografe, 3 muzee, 1 institutie de valorificare a traditiei folclorice;
       De mentionat ca Teatrul municipal Focsani se afla în reparatii (consolidare în urma cutremurilor care l- au afectat), începute din anul 1990, dar urmare a lipsei de fonduri nu poate fi dat in functiune.


• Sport


       Activitatea sportiva este bine reprezentata prin orele de educatie fizica si sport din învatamânt, existenta unui liceu cu profil sportiv, cluburi de gimnastica si alte sporturi de performanta, o sala polivalenta, doua terenuri de sport.


• Sectorul mass media


       Presa, radio-ul si televiziunea sunt bine reprezentate în municipiu, dupa cum urmeaza: 2 posturi de radio, 6 de televiziune din care, 3 posturi locale, 6 edituri de presa, 5 ziare locale.


Presã

Radio
Televiziune
MilcovulRadio UnoAtlas
Monitorul de VranceaRadio DADADiplomatic
Ziarul de Vrancea STF
Jurnalul de Vrancea  
Gazeta de Vrancea  
Revista Focsanii  

 

 

 

 

Sursa: www.focsani.info 

 

 

 

 

»

Anunturi Online - Categorii

Cauta in Site


Info UTILE

Vremea in Bucuresti

  Ultima actualizare: 11-10-2007, ora 14:03 -> Total accesari de la 01 Iulie 2008:
urchinTracker();